ТАМЪ ТАМО

2. Туда

. Речете горѣ сеи: прѣиди отъсуду тамо (ἐκεῖ). (Мф. XVII, 20) Остр.ев., 73 об. 1057 г.

Которыи русинъ или латинескыи имьть татя, надъ тѣмь ему своя въля, камь [так!] его хочеть, тамъ дѣжеть. Смол.гр., 33. 1229 г. А ты, брать, нь дьщиси, сде ли ти буть, тамо ли в Соши ити. Гр.берест. № 68, 484. XIII в. Игрець позоветь на игрище или на какое зборище идольское, то вси тамо текут радуяся. Сл. и поуч. против языч., 82. XIV в.

А гдѣ будете хотя послали на мое лихо, и вам тамо отослат<ь> [в ркп.: ототослат], а не приставать ми к татром. Пам.Ряз., 84. 1434 г. А попроситъ кто у приказщика доводчика въ Суму, или въ Шижню, или въ Сухой Наволокъ, или въ Слободку, и будетъ доводчику случится тамо ѣхати, и ѣхавъ на поруку дастъ, а отъ поруки ему не взяти ничего. ААЭ I, 210. 1548 г.

(1096): Послах отрок мои в Печеру по дань, иже дають тамо живущеи Новугороду, и пришед тамо и оттуду иде с ними въ Югру. Моск.лет., 17. XVI в.

– Перен. На тот свет. Сьде очищения грѣхомъ проси и на исходѣ провождения от бѣсъ, и тамо пришьдъшю, како бы въ уготовано прити и цр҃ьство же Бж҃ие отъ вѣка. Изб.Св. 1076 г.

&sup&1&sup&, 191. Тамо и овамо – туда и сюда. О чаровницехъ же оныхъ такъ печашесь [Василий III], посылаше по нихъ тамо и овамо, ажъ до Корѣлы. Курб.Ист., 291. XVII в.

~ XVI в.

Тамо и сѣмо – туда и сюда (туда-сюда). И ходилъ [Феодорит] тамо и сѣмо вящеи нежели годъ, многи на пути беды и труды подъялъ. Курб.Ист., 340. XVII в.

~ XVI в.